Zdravje in lepota

Razumevanje transkranialne pulzne stimulacije pri Alzheimerjevi bolezni

Transkranialna pulzna stimulacija

Transkranialna pulzna stimulacija (TPS), ki jo izvaja Nevrocenter v Ljubljani, je metoda spodbujanja možganov z električnimi impulzi za zdravljenje nevroloških bolezni. Uporablja se za zdravljenje številnih nevroloških motenj, vključno z Alzheimerjevo boleznijo. V tem prispevku si bomo podrobneje ogledali, kako TPS deluje in kaj lahko naredi za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo. Uporablja se že vrsto let, vendar je v zadnjem času pridobila več pozornosti zaradi svoje učinkovitosti pri zdravljenju izgube spomina in drugih kognitivnih motenj, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo.

Kako deluje TPS?

Transkranialna pulzna stimulacija je vrsta elektrokonvulzivne terapije, ki ustvarja električne impulze za stimulacijo možganov. Cilj je izboljšati kognitivne funkcije s stimulacijo različnih predelov možganov, kar lahko pomaga zmanjšati simptome, povezane z Alzheimerjevo boleznijo.

Impulzi, ki se izvajajo med seanso TPS, spodbujajo nevrone v možganih in povečujejo njihovo aktivnost. Ta povečana aktivnost pomaga krepiti povezave med nevroni, kar izboljša komunikacijo med različnimi deli možganov in okrepi oblikovanje spomina. Poleg tega je bilo dokazano, da ti električni impulzi povečajo raven ključnih nevrotransmiterjev, kot sta acetilholin in serotonin, ki imata pomembno vlogo pri kogniciji in oblikovanju spomina.

Transkranialna pulzna stimulacija

Električni impulzi potekajo prek elektrod, nameščenih na lasišču, in so v primerjavi z drugimi oblikami elektrokonvulzivne terapije nizkofrekvenčni in nizkointenzivni. Kljub nizki intenzivnosti lahko ti impulzi še vedno vplivajo na možgane in telo, kar omogoča izboljšanje kognitivnih funkcij in splošno zmanjšanje simptomov, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo.

Ta vrsta terapije se je izkazala za učinkovito pri zmanjševanju izgube spomina, izboljšanju izvršilnih funkcij, povečanju jezikovnih sposobnosti in v nekaterih primerih celo pri izboljšanju razpoloženja. Vendar pa ti učinki niso vedno dolgotrajni.

Zaključek

Transkranialna pulzna stimulacija (TPS) je nova oblika elektrokonvulzivne terapije, za katero se je izkazalo, da ima pozitivne učinke na bolnike z Alzheimerjevo boleznijo. Gre za dajanje električnih impulzov prek elektrod, nameščenih na lasišču, s čimer se stimulirajo različna področja možganov, da se izboljšajo kognitivne funkcije in zmanjšajo simptomi, povezani z Alzheimerjevo boleznijo.