Trgovina in storitve

Kako uporaben je črni čaj?

črni čaj

Kofein najpogosteje najdemo v kavi, čajih in kakavu. V zmernih količinah ima kofein poživljajoč učinek, spodbuja budnost in metabolizem ter izločanje dopamina, kar ugodno vpliva na naše počutje. Mnogi pa učinke kofeina lahko občutijo tudi kot občutek tesnobnosti ali nervoze, kar pa vodi v razlog, da se želijo pitju kave izogniti in jo nadomestiti z raznimi njej podobnimi nadomestki. Več o enem izmed nadomestkov pitja kave si lahko preberete na spletni povezavi http://www.nadlani.si/zanimivosti/crni-caj/.

Za nadomestek pitja kave se ljudje najpogosteje poslužujejo pitja zelenega ali črnega čaja. Tako zeleni čaj kot črni čaj za razliko od kave vsebujeta manjšo količino kofeina in tako imenovani tein, ki za razliko od kofeina deluje bolj umirjeno in konstantno. To pa pomeni, da se v kri sprošča počasneje in svoj nivo vzdržuje djle časa, kar nam omogoča ohranjanje enake koncentracije in energije daljše časovno obdobje. Količina kofeina, ki se sprosti ob pripravi črnega čaja je odvisna od količine uporabljenega čaja, temperature vode, trajanja namakanja listov čaja. Če želite manjšo vsebnost kofeina v črnem čaju, svetujemo, da čaj namakate v manj vroči vodi, skrajšate čas namakanja in uporabite manjšo količino črnega čaja. Povsem drugačno strukturi ima beli čaj, ki vsebuje precej manj kofeina in deluje blagodejne je na celotno telo. Čaj kot tak vsekakor priporočamo za dnevno uživanje. Strokovnjaki v svojih zapisih navajajo, da če pitja čaja najbolj priporočljivo piti prav poleti. S tem namreč telesu ne povzročamo prevelikega temperaturnega šoka.

Črni čaj je poznan tudi po vsebnosti antioksidantov, te varujejo telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za nastanek nekaterih kroničnih bolezni, obolenj srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2 in rakavih obolenj. Navado pitja črnih čajev, pa lahko izkoristite prijetno s koristnim, v raznih čajnicah, kjer vam ponujajo različen izbor okusov čajev ob prijetnem druženju s prijatelji ali pa ga izkoristite kot čas zase v umirjenem kotičku.