Zdravje in lepota

Kaj storiti, če modrostni zobje izraščajo nepravilno?

Če imate težave z modrostnimi zobmi, berite naprej. Prvi stalni zobje pri otrocih začnejo izraščati že ob prehodu iz vrtca v osnovno šolo. Najprej izrastejo sprednji sekalci, nato pa še preostali zobje. Najkasneje izraste osmi oz. modrostni zob. Ker osmice izraščajo v najstniških letih, ko se otroci spreminjajo v odrasle, postajajo zrelejši in modrejši, se je teh zob prijelo ime modrostni zobje. Če osmice izrastejo pravilno, nam pomagajo pri žvečenju, vendar pa na žalost veliko ljudem povzročajo več težav kot koristi.

Modrostni zobje

Najpogostejše težave, ki jih povzročajo modrostni zobje, so:

– zaradi pomanjkanja prostora so nepravilno poravnani,

– v nekaterih primerih ne izrastejo do konca,

  so težje dostopni za čiščenje, saj so na ombočju, ki je težko dostopno s ščetko.

Ker  zaradi teh težav poškodujejo tudi sosednje zobe ali čeljust, jih pogosto odstranijo.

Zakaj nas pri izraščanju teh tako boli? Modrostni zobje izraščajo počasi in jih posledično dolgo prekriva dlesen. Vanjo  grize nasprotni zob, kar nam močne povzroča bolečine. Drugi  razlog je, da modrostni zob  ne predre dlesni v celoti. Tako se preostanek dlesni  vname in povzroča bolečine.

Kdaj se modrostne zobe izpuli? Če z njimi nimate nobenih težav, se puljenje odsvetuje. Odločitev o puljenju je odvisna od vsakega primera posebej . Posvetujte se z zobozdravnikom ali oralnim kirurgom in skupaj poiščite najboljšo rešitev.

Najpogostejši primeri za puljenje zob:

          izrašča v sosednji zob ali je v bližini živca,

          še ni izrasel do konca, vidni pa so znaki, da ne bo imel dovolj prostora,

          nima nasprotujočega si zoba, kar onemogoči žvečenje,

          povzroča pogoste močne bolečine,

          povzroča  vnetja,

          napade  karies.

Ob močnih bolečinah, gnojenju ali oteklini takoj obiščite zobozdravnika. Gnojna vnetja se lahko razširijo in povzročajo  zaplete. Če ste med tistimi, ki so na srečo nimate težav pri izraščanju modrostnih zob , potem morate v prihodnje zanje dobro poskrbeti.