Zdravje in lepota

Atopijski dermatitis je resna težava kože

Atopijski dermatitis je stanje kože, ki prizadene vedno več ljudi, še posebej pogosto pa je pri majhnih otrocih. V večini primerov težava nekje pri treh letih starosti izzveni, vedno pa ne, včasih lahko zanjo zbolijo tudi že odrasli ljudje. Atopijski dermatitis je povezan s hudo srbečico in posledično praskanjem kože, na koži pa se pojavljajo tudi rdeča ter zadebeljena območja. Velika težava bolezni pa je tudi v tem, da gre pri njej v bistvu za začaran krog, saj srbečica vodi v praskanje, praskanje pa kožo le še bolj razdraži, jo rani in poškoduje, atopijsko stanje pa se s tem le še širi.

atopijski dermatitis

O natančnih vzrokih bolezni le težko rečemo kaj konkretnega, saj si o njem niti strokovnjaki niso na jasnem. Veliko govora je o gensko pogojeni težavi, ki pa jo sprožijo najrazličnejši dejavniki iz okolja, kot so na primer alergeni, mehčalci, suh zrak in podobno. Atopijski dermatitis pogosto nastopa vzporedno z alergijo na kakšno živilo, na primer na mleko ali jajca, zato so še posebej otroci s to težavo velikokrat na dieti.

Kako atopijski dermatitis zdravimo? Vzroke pozdravimo zelo težko oziroma jih niti ne, lahko pa blažimo simptome. Na voljo je veliko različnih mazil na recept ali brez njega, seveda pa se koža od kože razlikuje in eno mazilo ne bo pomagalo vsem bolnikom. Poleg tega so na voljo tudi protialergijski sirupi oziroma tablete, pa na primer protivnetna mila in kreme … Atopijski dermatitis lahko blažimo tudi tako, da z jedilnika umaknemo določeno živilo, ne uporabljamo mehčalca, vlažimo zrak v stanovanju ter se redno negujemo z negovalnimi kremami.

Ta težava kože je v resnici zelo kompleksna in če enemu otroku najbolj škodi mehčalec, ni nujno, da bo tako tudi z drugim. Zato je treba bolezen obravnavati individualno in ugotavljati, kaj je tisti glavni sprožilec nadležne srbečice. Ter ga seveda čim uspešneje odstraniti, da lahko živimo karseda kakovostno in brez stresa.